Tulcea, orașul închinat lui Egeu

Istoria Tulcei, împreună cu miturile care o înconjoară, așteaptă, acoperită de umbra timpului, să fie redescoperită. În ultimii ani, eforturile pentru cercetarea și popularizarea acesteia au sporit. Un aspect deosebit de important este reprezentat de răspândirea informațiilor care conduce la consolidarea identității culturare a comunității. Legenda cerboaicei cu coarnele de aur – un mit grecesc despre orginile numelui așezării antice Aegyssus – nu are nimic de-a face cu identitatea culturală nord-dobrogeană pentru simplul motiv că este foarte puțin cunoscută. Pornesc astfel acest demers care își propune să revitalizeze această povestire fabuloasă cu zei și eroi legendari.

Legenda cerboaicei cu coarnele de aur care apăra gurile Dunării este amintită de Mircea Vulcănescu în Mitologie română, cu trimiteri către poeții greci Pisandru și Pindar și către istoricul Pherechidis.

Legenda spune că nimfa Taigeta, iubita lui Zeus, închinase zeiţei Ortaisa (corespondent al zeiței Artemis), o cerboaică cu coarnele de aur ca să apere Delta. Cerboaica cu coarne de aur avea calităţi excepţionale, fapt care îl determină pe regele Tezeu să pornească la vânătoare pe urmele ei, cu un mileniu î.Hr. Cerboaica aceasta din descrierile mitografilor antici era probabil reprezentarea totemică a regelui Deltei. Este foarte posibil ca, în amintirea vânătorii sacre a lui Tezeu la gurile Dunării, geții să fi numit cetatea lor din nordul Scythiei Minor după numele tatălui prințului atenian, Egeu, adică Aegyssus.1 

Varianta istorică a etimologiei toponimului Aegyssus este legată de Caspios Aegyssos – un întemeietor legendar.

Cel mai probabil că, aparent, eroii greci antici nu au vreo legătură cu identitatea culturală nord-dobrogeană poate și doar datorită influențelor ulterioare mult mai puternice, însă conștientizarea esenței unor astfel de povestiri fabuloase poate crea noi atitudini în completarea și protejarea patrimoniului cultural nord-dobrogean.


1. Dacia Magazin, nr. 49/2008 – Basarabia hiperboreană, Gheorghe Șeitan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s