Cele trei legi ale lui Kandel

431px-Eric_Kandel_World_Economic_Forum_2013

Eric R. Kandel (2013) – sursă

Eric Kandel este fără îndoială unul dintre cei mai importanți neurocercetători și, de asemenea, primul psihiatru american laureat al Premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie (2000). Despre activitatea sa am mai scris în prima parte a articolului ”The Age of Insight. Eric R. Kandel și Neuroestetica”. La mai puțin de un an după ce fusese distins cu Premiul Nobel, Kandel a ținut un discurs absolveniților Colegiului de Medicină și Chirurgie al Universității Columbia, NY cu titlul Aspirația biologiei către un nou umanism (16 mai 2001).

În finalul acestui discurs, Eric Kandel a ținut să le prezinte tinerilor absolvenți trei principii pe care ”în spațiul modest și confidențial” al camerei sale de lucru le numește cele trei legi ale lui Kandel. Am ales sa vi le prezint în acest articol datorită faptului că valoare lor practică nu poate fi contestată și, mai mult, pot fi aplicate în orice spațiu geografic și în orice societate, deși fac referire la universitățile americane.

Acest discurs, împreună cu altele, a fost publicat în volumul Psihiatrie, psihanaliză și noua biologie a minții (2005) fiind tradus în limba româna de Editura Trei (2013).

Prima lege

Apartenența la o comunitate universitară este una dintre cele mai profunde plăceri intelectuale din viață. Universitățile sunt instituțiile care dau măreției societății. (…) Cred cu toată convingerea că nu există nimic mai important pentru societatea noastră, și, mai mult, pentru lume în general decât cele două mari misiuni ale universității: de a da naștere la noi idei și de a-i instrui pe tineri ca să-și asume roluri responsabile în societate.

504px-Samuel_Bard

Samule Bard

Apartenența la o universitate te asigură că vei fi un cărturar perpetuu – una dintre marile plăceri ale vieții. Vă dați seama probabil ca prima lege a lui Kandel nu este originală. Vreau să va amintesc că prima întrunire a facultăților de medicină din coloniile americane a avut loc la Colegiul de Medicină și Chirurgie, când acest colegiu a acordat primul titlu de doctor în medicină de pe continentul american, un titlu onorific pentru serviciile aduse acestui colegiu, lui Samuel Bard, primul nostru profesor de medicină. În discursul susținut la acordarea diplomelor (16 mai 1769) acesta a spus:

Să nu vă imaginați, așadar, că începând din acest moment, studiile dumneavoastră vor înceta; nici pe departe; trebuie să considerați ca abia le începeți; iar dacă întreaga voastră viață nu va fi un șir neîntrerupt de aplicații și îmbunătățiri, nu vă veți îndeplini datoria (…). Așadar, într-o profesie cum este cea îmbrățișată de dumneavoastră, al cărei obiect, viața unui om, are importanță atât de mare, sunteți răspunzatori chiar și de erorile din ignoranță, dacă nu ați îmbrățișat fiecare prilej de a vă îmbunătăți cunoașterea.

A doua lege

In cadrul unei universități, activitatea profesorală este deosebit de recompensatoare. Nu există cale mai bună de a te asigura că înțelegi o chestiune decât să încerci să o explici altora. Predarea îți va garanta că înțelegi problematica științifică majoră a vremurilor tale. Totodată, îți oferă o perspectivă a locului gândirii și activității sale în contextul restului medicinei.

A treia lege

Ingrijirea pacientului este, fără doar și poate, cea mai importantă responsabilitate a noastră. De aceea ne aflăm aici. Nu lăsați niciodată ca îngrijirea pacientului să ocupe un loc secundar față de vreo altă activitate din viața dumneavoastră profesională. Binele pacientului este obiectivul suprem al științei biologice și este forța motrice a întregului demers științific. În acest punct vreau să evoc iar comentariile lui Samuel Bard din 1769:

In purtările dumneavoastră față de cei bolnavi, țineți minte mereu că pacientul vostru este obiectul celei mai duioase afecțiuni a cuiva sau a multora din jurul lui; așadar, este de datoria dumneavoastră nu numai să faceți eforturi de a-i ocroti viața, ci și să evitați să răniți sensibilitatea unui pacient delicat, a unei soții îndurerate sau a unui copil afectuos. Lăsati-vă purtarea să fie omenoasă și atentă, să arate interes față de binele lui și arătați-vă neliniștea față de pericolul în care se află.

Bucurați-vă de viitor și fructificați-l din plin!

După cum sper că arată limpede aceste legi, ar trebui sa părăsiți sala nutrind convingerea că zilele cele mai bune ale îngrijirilor medicale și zilele cele mai bune ale vieții dumneavoastră se află în fața dumneavoastră. (…) Pătrundeți într-o perioadă palpitantă a vieții dumneavoastră și a istoriei medicinei, o perioadă care vă va oferi prilejul de a aduce beneficii pacienților, universității și societății în moduri noi, importante și umanizatoare. Așadar, bucurați-vă de viitor și fructificați-l din plin!

3 gânduri despre „Cele trei legi ale lui Kandel

  1. Student la medicină | Cristian Munthe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s