Neu-Tulscha sau Pădurea Raiului

Secolul al XIX-lea aduce pentru nordul continenului american un uriaș val de imigranți, care încep să pună bazele unor noi așezări omenești. Toponimele atâtor orașe care cuprind „new” reprezintă dovezi vii ale dinamicii demografice ale acelei perioade, și, mai mult decât atât, oferă informații clare cu privire la originea primilor imigranți ajunși în locurile respective. Deși despre românii (etnici români sau reprezentanți ai altor grupuri etnice, dar emigrați din România) care au plecat „one way ticket” către America de Nord se cunosc destule detalii, am fost surpins să descopăr un grup de germani baptiști, care, ajunși în Canada, și-au numit așezarea Neu-Tulscha (scris, de asemenea, Neu-Tulcea, New Tulscha).

Povestea Noii Tulce se datorează misionarului Phillip Butz, german născut în Bucovina, ajuns în nordul Dobrogei, la Tulcea, la sfârșitul anilor 1870, după ce se alăturase mișcării baptiste. Activitatea sa de misionariat la Tulcea a durat doar câțiva ani, pentru că, în anul 1885, a emigrat în sudul Canadei împreună cu un grup de baptiști din Dobrogea (pe care chiar el îi convertise).

edenwold-neu-tulscha1Phillip Butz și emigranții dobrogeni au ales pentru Neu-Tulscha un loc special, acolo unde câmpiile nordului american se întâlnesc cu pădurile de plop, peisaj căruia i se datorează numele actual al localității – Edenwold. Așadar, atrași de pământul fertil, potrivit pentru cultivarea cerealelor, dar și de vecinătatea pădurii, aceștia au pus bazele unei noi comunități, căreia, în 1889, i s-au alăturat și alte familii de germani din Bucovina, iar la începutul secolului următor, și germani din Polonia și sudul Rusiei care au întregit peisajul demografic.

Istoria acestei așezări este marcată de anul 1890, atunci când pastorul Henry C. Schmieder, misionar luteran, a ales să se stabilească aici, acesta fiind cel care a reușit să organizeze comunitatea și să pună piatra de temelei a Bisericii Luterane St. John, cea care, încă și astăzi, reprezintă inima acestei mici localități (care în 2006 număra 242 de locuitori). Tot pastorul Schmieder este cel care a propus schimbarea numelui din Neu-Tulscha în Edenwald. Fiind cuprins de împrejurimi, acesta le-a asemănat cu Grădina Edenului, iar datorită pădurilor de plop a propus numele Edenwald (ger. Wald – pădure). Propunerea a fost trimisă la Ottawa pentru înregistrare, iar din cauza unei greșeli, Edenwald s-a transformat în Edenwold. Ulterior, comunitatea din, acum, Edenwold, s-a consolidat în jurul bisericii protestante, locuitorii ocupându-se cu agricultura, iar, în anii secetoși, cu exploatarea pădurile din împrejurimi. Niciodată această localitate nu a depășit statutul de sat.

Aceasta este povestea unei localității din sudul Canadei care a purtat numele Tulcei, poveste care a început pe malurile Dunării și care s-a sfârșit în Pădurile Edenului.

i_016detail

bukogermans

bukogerman farm

8 gânduri despre „Neu-Tulscha sau Pădurea Raiului

  1. Neu-Tulscha (photo) | Cristian Munthe

  2. Foarte interesant! Ați putea să-mi dați și sursa informațiilor? În altă ordine de idei cine este în acea poză familială?

    BTW, după numele de familie nu păreți a fi neaoș român :) Cumva vă trageți din germanii dobrogeni, repatriați în mare majoritate în 1940?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s