Secolul al XIX-lea aduce pentru nordul continenului american un uriaș val de imigranți, care încep să pună bazele unor noi așezări omenești. Toponimele atâtor orașe care cuprind „new” reprezintă dovezi vii ale dinamicii demografice ale acelei perioade, și, mai mult decât atât, oferă informații clare cu privire la originea primilor imigranți ajunși în locurile respective. Deși despre românii (etnici români sau reprezentanți ai altor grupuri etnice, dar emigrați din România) care au plecat „one way ticket” către America de Nord se cunosc destule detalii, am fost surpins să descopăr un grup de germani baptiști, care, ajunși în Canada, și-au numit așezarea Neu-Tulscha (scris, de asemenea, Neu-Tulcea, New Tulscha).
Povestea Noii Tulce se datorează misionarului Phillip Butz, german născut în Bucovina, ajuns în nordul Dobrogei, la Tulcea, la sfârșitul anilor 1870, după ce se alăturase mișcării baptiste. Activitatea sa de misionariat la Tulcea a durat doar câțiva ani, pentru că, în anul 1885, a emigrat în sudul Canadei împreună cu un grup de baptiști din Dobrogea (pe care chiar el îi convertise).
Phillip Butz și emigranții dobrogeni au ales pentru Neu-Tulscha un loc special, acolo unde câmpiile nordului american se întâlnesc cu pădurile de plop, peisaj căruia i se datorează numele actual al localității – Edenwold. Așadar, atrași de pământul fertil, potrivit pentru cultivarea cerealelor, dar și de vecinătatea pădurii, aceștia au pus bazele unei noi comunități, căreia, în 1889, i s-au alăturat și alte familii de germani din Bucovina, iar la începutul secolului următor, și germani din Polonia și sudul Rusiei care au întregit peisajul demografic.
Istoria acestei așezări este marcată de anul 1890, atunci când pastorul Henry C. Schmieder, misionar luteran, a ales să se stabilească aici, acesta fiind cel care a reușit să organizeze comunitatea și să pună piatra de temelei a Bisericii Luterane St. John, cea care, încă și astăzi, reprezintă inima acestei mici localități (care în 2006 număra 242 de locuitori). Tot pastorul Schmieder este cel care a propus schimbarea numelui din Neu-Tulscha în Edenwald. Fiind cuprins de împrejurimi, acesta le-a asemănat cu Grădina Edenului, iar datorită pădurilor de plop a propus numele Edenwald (ger. Wald – pădure). Propunerea a fost trimisă la Ottawa pentru înregistrare, iar din cauza unei greșeli, Edenwald s-a transformat în Edenwold. Ulterior, comunitatea din, acum, Edenwold, s-a consolidat în jurul bisericii protestante, locuitorii ocupându-se cu agricultura, iar, în anii secetoși, cu exploatarea pădurile din împrejurimi. Niciodată această localitate nu a depășit statutul de sat.
Aceasta este povestea unei localității din sudul Canadei care a purtat numele Tulcei, poveste care a început pe malurile Dunării și care s-a sfârșit în Pădurile Edenului.
Super, Majestate… felicitări! Un articol pe o idee complet inedită… păcat că nu și-a păstrat denumirea de New Tulscha…
Mulțumesc, domnule Ariton. Păcat că informațiile sunt foarte puține. Ma străduiesc, însă, să aflu mai multe detalii cu privire la grupul lui Ph. Butz. Pare o poveste pe cinste!
Neu-Tulscha (photo) | Cristian Munthe
Foarte interesant! Ați putea să-mi dați și sursa informațiilor? În altă ordine de idei cine este în acea poză familială?
BTW, după numele de familie nu păreți a fi neaoș român :) Cumva vă trageți din germanii dobrogeni, repatriați în mare majoritate în 1940?
În primul rând este site-ul al comunității locale din Edenwold – http://www.villageofedenwold.ca/index.php/community/about-us – de unde am preluat si cele două fotografii. Din păcate, nici acolo nu apar mai multe informații. Mai departe, vă promit că în câteva zile o să revin cu o listă a surselor sau, în orice caz, o scurtă bibliografie care să acopere cam tot ce știe internetul despre acest subiect de-a dreptul interesant.
Cu privire la acest neromânesc Munthe, nu este numele meu ci un pseudonim pe care l-am adoptat de suficient de multă vreme atât datorită asemănării cu numele meu real – Munteanu – cât și datorită fascinației pentru personalitatea lui Axel Munthe (http://ro.wikipedia.org/wiki/Axel_Munthe).
Vă mulțumesc că ați intrat pe blogul meu!
Mulțumesc tare mult! Aș aprecia mult linkurile respective!
(1) Bukovina Immigration to North America
(2) The Bukovina Society of the Americas, Vol. 14 No. 1 March 2004 (pdf)
(3) Journal Of the American Historical Society of Germans From Russia (pdf)
(4) German Settlements
(5) The Germans from the Dobrudja
(căutați Tulcea pentru găsirea informațiilor de interes, unele surse prezentând întreaga problemă a germanilor care au emigrat în America de Nord)
Este o listă ce poate să pară scurtă, dar care, în mare parte, reprezintă singurele informații pe care internetul le pune la dispoziție. Poate că acum nu, dar în momentul în care am scris articolul am trecut prin toate site-uri care aminteau de Neu-Tulscha – și nu par să existe și alte detalii. Sper ca această listă să completeze informațiile pe care le-am prezentat eu.
Apreciez mult linkurile! Acum am ce face!