Tranșee otomane la Tulcea

În colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, prezentate online publicului larg prin intermediul proiectului IMAGO ROMANIAE, am găsit litografia ”Tranșee otomane la Tulcea (Th. Schneider) ce prezintă aspecte ale Războiul de Independență (1877-1878). Această imagine a Tulcei sfârșitului de secol XIX, ar putea fi foarte bine inclusă în lista celor mai vechi imagini ale orașului Tulcea, realizată de prof. Nicolae Ariton împreună cu istoricul Aurel Stănică.


Tranșee otomane la Tulcea face parte dintr-o colecție (datată 1879) a litografului austriac Th. Schneider dedicată Râzboiului de Independență, alături de alte lucrări (Dorobanți români la Plevna, Asaltul românilor asupra redutei Grivița s.a.). Litografia a apărut la Graz, Austria la editura Paul Cieslar.

În 1864, în urma aplicării reformei de reorganizare administrativă a Imperiului otoman și până la Războiul de Independenţă, Tulcea a fost capitala sangeacului cu același nume, cunoscând o dezvoltare economică înfloritoare şi devenind un centru politico-administrativ important. Mai multe detalii privind istoria Tulcei anilor 1870 puteti gasi pe Misterele Dunării.

În același an 1879, Th. Schneider a semnat și o altă litografie de interes pentru istoria nordului Dobrogei si a Gurilor Dunării – Portul Sulina.

3 gânduri despre „Tranșee otomane la Tulcea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s