Ce este esoterismul?

Splendor Solis – Solomon Trismosin

Substantivul esoterism a fost introdus pentru prima data in anul 1828 de Jaques Matter, in lucrarea Histoire critique du Gnosticisme et de son influence, intelegand prin acesta o cercetare sincretica libera ce se hranea din invataturile crestinismului si din anumite aspecte ale gandirii grecesti.

Antoine Faivre (Catedra de Istorie a curentelor esoterice in Europa moderna si contemporana, Universitatea Sorbona) propune cinci acceptii pentru cuvantul esoterism.

I. Un ansamblu eteroclit. Esoterismul apare in aceasta acceptie (cea mai curenta) pentru a desemna aproape tot ce exalta un parfum de mister. De la elemente ale invataturilor orientale, yoga, Egiptul antic, ufologie, astrologie, parapsihologie si pana la francmasonerie, tarot, magie  sau New Age si diverse „Cabale”, eterogenitatea acestei perspective conditioneaza mai degraba un studiu segmentat. Cu toate acestea, se pot identifica teme si motive comune: piatra filozofala, cuvantul pierdut, geografia sacra etc. In limba engleza, pentru acest sens se folosesc adesea termenii Occult sau Metaphysics.

II. Invataturi sau fapte „secrete” (voit ascunse). Ca sinonim pentru initiatic, caracterul esoteric este cel care face diferenta dintre initiati si profani. Termenul trimite la ideea ca unele secrete ar fi fost pastrate cu grija timp de veacuri de magisteriile ecleziastice (viata ascunsa a lui Iisus sau Sfantul Graal) sau ca importante mesaje ar fi fost strecurate pe furis intr-o opera de autorul ei. Astfel, Umberto Eco in Pendulul lui Foucault sau Dan Brown in Codul lui Da Vinci exploateaza pasiunea unui public larg pentru astfel de „teorii ale conspiratiei”.

III. Esoterismul – un mister inerent lucrurilor insesi.  Intreaga natura ar fi plina de semnaturi oculte, ar exista astfel relatii intre astre, metale si plante. Chiar si istoria umana ar fi secreta, ea continand semnificatii la care istoricul profan n-ar avea acces. In Renastere se vorbea despre Filozofia oculta ca incercarea de a descifra toate aceste mistere.

IV. „Gnoza”. In aceasta acceptie esoterismul este inteles ca mod de cunoastere ce pune accentul mai degraba pe experiential, mitic si simbolic decat pe forme de expresie de ordin dogmatic si discursiv.  Aceasta cunoastere face obiectul unor invataturi initiatice difuzate in sanul unor grupuri care pretind ca o poseda, desi uneori aceasta ar fi accesibila si in afara lor.

V. Cautarea Traditiei primordiale. Pornind de la acceptarea existentei unei Traditii primordiale, diferitele traditii si religii fiind doar bucati desprinse din aceasta. Asadar, esoterismul este invatarea cailor ce permit sa se acceada la cunoasterea acestei Traditii, contribuind la restaurarea ei. Traditia primordiala este in principal invatatura Scolii traditionaliste (perenialism).

Chiar daca exista cateva elemente comune, aceste cinci sensuri difera evident unele de altele. Problema e de a sti cu ce sens avem de-a face cand cineva foloseste aceste cuvant cu sertare. Incepand cu anii ’90, datorita neajunsurilor pe care le presupun cele cinci acceptii, esoterismul este inteles intr-o a sasea acceptie: ca ansamblu de curente istorice specifice ce cuprindec raportat la Renastere (momentul in care a elemente antice si medievale cu valoare esoterica au inceput sa fie studiate ca un ansamblu omogen), pentru Antichitatea tarzie si Evul Mediu hermetismul alexandrin (scrierile grecesti atribuite lui Hermes Trismegistul, sec. II-III), gnosticismul crestin, neopitagoreism, elemente de astrologie speculativa si alchimie,  pentru Renastere – hermetismul neoalexandrin, Cabala crestina, philosophia occulta, curentul paracelsian; iar pentru perioada de dupa Renastere – rozicrucianismul, teosofia crestina (sec. XVII), iluminismul (sec. XVIII), o parte din Naturphilosophie romantica sau curentul ocultist (sec. XIX-XX).

3 gânduri despre „Ce este esoterismul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s