Yukio Mishima și moartea ca manifest

Yukio Mishima (pseudonimul lui Hiraoka Kimitake) este fără îndoială cel mai important scriitor al Japoniei postbelice fapt susținut și de Yasunari Kawabata, scriitorul japonez care a primit in 1968 Premiul Nobel pentru literatura: „Mishima are un talent extraordinar, nu este doar un talent japonez, ci unul universal. Este acel tip de geniu care apare o data la 300 de ani. In privinta talentului, Mishima imi este cu mult superior.“, dar și o puternică figură a activismului politic de extremă dreaptă.

Dincolo de talentul scriitoricesc, personalitatea lui Yukio Mishima este învăluită de controvesele născute în urma sinuciderii sale. Pe 25 noiembrie 1970, Yukio Mishima a ținut un discurs în fața soldatilor unei baze militare din centrul orașului Tokio, dupa ce îl luase ostatic pe comandant tocmai pentru a putea ține acest discurs pe care-l pregătise timp de șapte ani. Le-a vorbit despre valorile autentice japoneze care au fost respectate cu sfințenie generații de-a rândul, codul onoarei, spiritul național si decăderea societății japoneze. Cuvintele sale se loveau atât de indiferența soldaților cât și de zgomotul ambulanțelor și elicopterelor. Ultimele sale cuvinte au fost: „Văd că nu sunteți bărbați. Nu-mi mai fac iluzii în ce vă privește. Trăiască împăratul!“. S-a retras și a săvârșit ritualul tradițional al sinuciderii, seppuku.

„E întotdeauna greu să judecăm un mare scriitor contemporan: ne lipsește distanțarea. Iar dacă aparține unei alte civilizații, este încă și mai greu, căci intră în joc ori atracția exotismului, ori neîncrederea în același exotism. Șansele înțelegerii greșite sporesc atunci când, cum e cazul lui Yukio Mishima, elementele propriei sale culturi și acelea ale Occidentului, pe care le-a absorbit cu lăcomie, (…) se îngemănează în felurite proporții înăuntrul fiecărei opere, având efecte și reușite diferite. Și, cu toateacestea, tocmai acest amestec îl transformă pe autor, în multe din opere sale, într-un autentic reprezentant l Japoniei, și ea atât de violent occidentalizată, dar marcată, dincolo de orice, de unele trăsături muabile.”Marguerite Yourcenar, „Mishima sau viziunea Vidului”.

Yukio Mishima a ales sinuciderea ca manifest atât împotriva a ceea ce el considera alterarea civilizației nipone cât și a lumii contemporane care a neglijat tot mai mult rolul cauzei înalte în trăirea și sfârșirea vieții.

Cauzele sinuciderii trebuie căutate în viziunea sa politică și estetică. Influențat de educația primită în copilărie, Mishima a dezvoltat un puternic cult pentru patriotism și pentru spiritul samurailor. Pentru Mishima împăratul era un simbol puternic al Japoniei care trebuia protejat cu orice preț, acesta sperând chiar la o revoltă a armatei împotriva guvernului în vederea reinvestirii împăratului. Pe de altă parte, credințele sale artistice și fiozofice sunt destul de clare și puternic legate ”calea samuraiului”.

”Una dintre multele ipostaze in care Mishima se vedea pe sine era si aceea a uni samurai modern. Pentru el era esential sa moara cat era inca in putere, iar moartea sa sa fie demna de traditia samurailor. Chiar si detaliile pregatirii scenei sinucideriide la sediul Fortelor de Autoaparare sunt influentate de Hagakure: banderolele purtate de Mishima si insotitorii sai in timpul ultimului sau discurs purtau un slogan din Hagakure. Iar pretiozitatea extrema cu care s-a pregatit de moarte in dimineata ultimei sale zile reflecta spiritul acestui cod asa cum l-a inteles Mishima: ‘Chiar si in moarte, barbatii trebuie sa aiba culoarea florii de cires’.” Kathryn Sparling, Columbia University

„Deschizând aproape oricare din cărțile lui Mishima, se poate vedea numaidecât schema vieții sale și a destinului său ineluctabil. Ca un muzician el repetă trei leit-motive: tinerețea, frumusețea, moartea.” Henry Miller

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s