Cadoul ideal de Crăciun

În copilărie, Crăciunul are un parfum anume. Dincolo de esența religioasă, acest moment a subliniat ani de-a rândul emoții care astăzi nu se mai pot repeta. Căldura întregii familii adunate în jurul bunicilor, bucuria colindelor, gustul bucatelor făcute după rețete păstrate cu sfințenie generație după generație, mirosul rece al iernii, al portocalelor, al scorțișoarei sau agitația din preajma sărbatorilor. În orașele mici lucrurile se întâmplă altfel. Miroase a Crăciun la fiecare pas. Te întâlnești mereu cu cineva cunoscut, povești și planuri pentru sărbatori iar după lungi discuții vine o sinceră urare. Copil fiind, toate acestea ți se par de neînlocuit. Când mai crești un pic, prima ninsoare dă startul unei serii întregi de ieșiri în oraș cu vin fiert și cartofi copți, în singurul loc din oraș care oferă astea și unde pe parcursul unei zile vin și pleacă toți cunoscuții tai. Și acum, mă mai entuziasmează acel râset neprefăcut și acordurile clasice ale muzicii folk.

christmas_dinnerCând eram mai mic, cadoul ideal de Crăciun era o ninsoare strașnică ce îmi garanta, pe lângă bucuria de a crede că cineva rânduiește toate lucrurile și contemplarea adiacentă, câteva zile cu sania. Îmi aduc aminte, de asemenea, cât de mult am așteptat ani de-a rândul punga cadou adusă de tata de la sindicat. Un CD cu colinde, o sticlă de suc, portocale, ciocolată … Nimic nu era impresionant, însă totul era special pentru că dincolo de toate portocalele pe care le puteai cumpăra, acestea reprezentau un cadou. Un alt aspect important e familia strâns unită în jurul seniorilor. Sunt momente irepetabile.

În timp lucrurile se schimbă; nu mai ești copil, deși încă speri asta. Perspectiva Crăciunului se schimbă. Familia e departe și o vezi doar de sărbători; iar cei mai vârstnici au plecat irevocabil. Crăciunul nu mai este un întreg anotimp al fericirii ci doar câteva zile în care, de cele mai multe ori, detaliile se pierd în încercarea de a concentra emoția a ceea ce era Crăciunul copilăriei. În încercarea de a recupera cumva înduioșarea din copilărie, într-o agitație tot mai mare, cadourile pot fi cele care activează sentimente unice și amintiri.

Cadourile de Crăciun nu se dau din obligație și nici pentru a menține relații vechi, ele au darul de a te face să te redescoperi, de a-ți aminti cine ești – așa că trebuie să fie sincere. Este un miracol modul în care nu pretul unui cadou impresionează cu adevărat ci valoarea emoțională, căci un cadou sincer făcut să nască amintiri din copilărie este mai important decât orice alt fel de cadou, și aici intră și familia și partenerii de afaceri, însă acest demers presupune o cunoaștere profundă a celelaltei părți.

Cei de la Borealy și-au propus să afle care este cadoul ideal de Crăciun. Pentru mine coșul de cadouri perfect se pliază pe ideea despre care am tot scris până acum. Eleganță, calitate și în același timp puterea de a exploda în inimă, să determine o combinație de melancolie și beție de fericire. O sticlă de vin bun care aduce cumva gustul vinului bunicului, prăjituri cu nucă, un album foto cu imagini iernatice din Tulcea, un CD cu colinde românești autentice ca cele pe care le auzeam cântându-se la sat, o carte bună, ciocolată neagră și decorațiuni baroce de Crăciun ca cele aduse de sora mea din Franța, iar dacă e să fie și ceva mai sofisticat, ar merge și o mică icoană pictată de un calugar bătrân și cu har uitat undeva la capătul lumii. Simplu sau sofisticat, de lux sau studențesc, un cadou este cel mai frumos motiv pentru a descoperi farmecul unui crăciun autentic, căldura, mirosul și colindele copilăriei.

 

5 gânduri despre „Cadoul ideal de Crăciun

  1. Da, Yoyo, ai dreptate, însă primul pas îl reprezintă tocmai realizarea de legături dintre cadou (material) și interiorul nostru sau al persoanei care îl primește (spiritual). Și apoi, treptat, se poate ajunge la o altă dimensiune a cadourilor.

  2. Gala SuperBlog 2011 « Cristian Munthe

  3. SuperBlog 2011 – premii speciale

  4. Frumos descris Craciunul copilariei, cu agitatia specifica sarbatorilor de iarna, cu frumoasele colinde si bucatele traditionale, cu miros de portocale si scortisoara, cu aerul rece al primei zapezi si foarte important cadoul ideal ,plus…cel de la Sindicat de care , aproape ca uitasem. Intr-adevar alte vremuri , cu alt parfum si o incarcatura emotionala aparte. Craciunul din copilarie nu poate fi decat unic si foarte special, la fel si cadoul ideal de Craciun. Dar sa pastram nealterate traditiile si tot ce e frumos de Craciun. Sarbatori Fericite!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s