Nicolae Ariton

Nicolae Ariton, printre altele si directorul ziarului Moisil-Zone, este un pion important al SF-ului romanesc. Pentru ca multi dintre elevii dumnealui stiu prea putin despre aceasta dimensiune a activitatii sale, m-am hotarat sa public o prezentare aparuta in revista Sci-Fi Magazin (nr. 11/august 2008).

Nicolae C. Ariton a debutat, in mileniul trecut, in paginile suplimentului SF „Argonaut„, editata de Convorbiri literare la Iasi, cu povestea Hotii de mai tarziu. A obtinut doua mentiuni la concursurile literare „Helion”. A fost redactor la saptamanalul Jurnal SF. A publicat trei numere dintr-un fanzin personal, numit Aliens et Vampires, cu ajutorul asociatiei „L’Oeil du Sphinx”, in limba franceza, distribuit in toate tarile francofone intr-un tiraj de 200 de exemplare trimestrial. A publicat mai mult in Franta, povestiri si articole, in reviste si fanzine: Dragons et Microchips, Planete a Vendre, Antares, Presences d’Espirits, creandu-si imaginea falsa de profesor de limba franceza care isi petrece o parte din viata la Paris, cand, de fapt, locuieste la Tulcea, unde este profesor (si director) la un liceu industrial de constructii. A invatat franceza autodidact, citind romane SF din Fleuve Noir, aduse de capitanii de pescadoare, care navigau in Mauritania.

Cele mai mari realizari in domeniul SF-ului sunt: o conferinta despre SF-ul romanesc, de 10 minute, la Congresul Francofon de SF, de la Yverdon, Elvetia, 1996, o discutir de un minut si o fotografie cu Gerard Klein, o discutie de jumatate de minut si o fotografie cu H.R. Giger si o cina impreuna cu Norman Spinrad si Siudmak.

2 gânduri despre „Nicolae Ariton

  1. Misterele Dunării « Cristian Munthe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s