Despre Prima vizita la Centrul Eco-Turistic Delta Dunarii

Joi am fost la Centrul Eco-Turistic Delta Dunarii, Centrul 3D, acolo unde se gaseste cel mai mare acvariu din Romania. Am ajuns dintr-o oarecare inamplare. Intarziasem la prima ora si impreuna cu un coleg, si el intarziat, am decis sa mergem la vestitul Centru Eco-Turistic. Foarte important este ca, desi este un centru informativ, si se doreste a fi primul contact al turistului cu Delta Dunarii si uneori chiar singurul, deoarece dioramele prezinta fauna si flora deltaica din zonele strict protejate, acolo unde si cercatatorii ajung destul de greu, acest centru are si funtie de muzeu, multi numindu-l astfel. Acesta adaposteste in sediul de pe strada 14 Noiembrie 27 de bazine si diorame care reconstruiesc ecosistemele deltaice.

Asadar hai sa va povestesc cum a fost.  Am ajuns, am intrat, ne-am luat bilete si am pornit intr-un tur care a fost mult mai lung decat era planificat (3 ore in loc de 30-40 de minute). Am fost uimit de dotarile moderne care ma inconjurau (infotouch-uri, mici zone cu banci unde rulau documentare despre Delta, diorame unice).

La parter am vazut cum s-a format Delta Dunarii, si am aflat ca aici erau odata, doua golfuri si cateva insule. Am fost bucuros sa surprind modul incantator in care s-a format aceasta delta. Am descoperit trasee turistice de care nu auzisem inca si m-am lasat coplesit de o lume cu adevarat salbatica, prin dioramele care prezentau fauna si flora deltaica cu animale foarte frumos impaiate si sunete ce te incantau. Am o singura observatie in legatura cele sase diorame: era mult mai fain daca difuzoarele ce asigurau fundalul sonor al fiecarei diorame ar fi fost ascunse undeva in decor, pentru ca iesi din acea magie in care esti cuprins atunci cand observi ca sunetele vin de undeva din tavan. De asemenea de la parter poti privi intr-un mare acvariu cu sturioni.

La etajul unu am gasit o ludoteca, o infoteca, o cofetarie (ce astepta sa fie inchiriata), doua diorame, dar si zone ce prezentau locuri/zone pescaresti pentru pescuirea, pastrarea si prepararea pestelui. De asemenea am gasit si o sala cu unelte traditionale de pescuit, acolo unde se fac si mici conferinte, se prezinta filme, dar si proiecte.

In sfarsit am ajuns la subsol/demisol (nu stiu exact). Minunatul acvariu despre care s-a vorbit si la televizor, cel mai mare acvariu din Romania. Un lung coridor intortocheat te poarta printre acvarii cu pesti din Delta Dunarii, din Marea Neagra dar si pesti exotici. Este clar ca cea mai mare atractie sunt pestii exotici, asta pentru ca au culori vii si forme impresionante, care te fac sa te simti bine. Aici a fost cu adevarat inghesuiala (inghesuiala la muzeu!? va vine sa credeti?)

Dupa cum va spuneam sunt si doua spatii amenajate unde poti privi filme despre Delta Dunarii (la parter) si despre lumea subacvatica (la subsol). La parter ruleaza un film de aproape o ora, care iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre delta, despre oamenii de aici, dar si animalele si plantele care creaza farmecul acestei zone.

Pana acum eram uimit de aparitia acestui centru-muzeu, insa acum sunt cu totul entuziasmat ca in orasul meu s-a facut asa ceva.

Un gând despre „Despre Prima vizita la Centrul Eco-Turistic Delta Dunarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s